Na Island se nejezdí jako do gastronomického ráje. Nejen celá země, i islandská kuchyně je velmi zvláštní. Ne snad, že by Island neměl své speciality, ale k jejich ochutnávce musí turista mnohdy překonat “morální” zábrany: vědomí, z čeho ne pokrm zhotoven, čichové i vizuální vjemy. Výjimku tvoří skyr, který bude chutnat každému. Skyr je mléčný fermentovaný výrobek, trochu podobný jogurtu nebo jiným podobným výrobkům. Pojídá se s ovocem a trochu přislazený. Skyr se může stát branou k poznání dalších specialit.

O kterých jídlech se povídá

K typickým islandským delikatesám patří lundar (vodní pták papuchalk), rjúpa (bělokur), selsheifar (tulení ploutve) a nebo hrútspungar (beraní varlata). Fermentované žraločí maso, které je cítit tak, že se podává v dózách s víčkem, a chutná tak, že se “musí” zapít pálenkou. Islandská delikatesa hakarl. Vařené ovčí hlavy, varlata z berana připravovaná v syrovátce nebo zvířecí vnitřnosti. Tak to jsou legendární speciality islandské kuchyně. 

Ono to tak hrozné není…

Ve skutečnosti to není na Islandu se stravováním tak strašné. Jmenovaná jídla patří spíše k tradici než na běžný stůl.

Islandská kuchyně vychází z toho, že je země ze všech stran omývána mořem. Na všech jídelníčcích se objevují  ryby a plody moře. Vše je čerstvé, chutné, zdravé a z čistočistých vod.

Islanďané hodně jedí tresky a lososy. Nejlepší – nejchutnější losos – je podle nich vyuzený v domácnostech na sušeném ovčím trusu. Další oblíbenou pochoutkou je jehněčí.

  • Výběr z tradičních pokrmů se v restauracích podává pod názvem thorramatur.

Skyr zachutná každému

Čemu nikdo neodolá je islandská specialita zvaná skyr, což je něco mezi jogurtem a tvarohem. Pojídá se s ovocem.

Skyr je fermentovaný mléčný výrobek. Říká se, že má na Islandu víc než tisíciletou tradici. Skyr se údajně na Island dostal z Norska více než před 1100 lety. Není však doloženo, zda se tehdejší skyr lišil od dnešní receptury, protože původní popisy receptury nejsou k dispozici.

  • Tradičně se skyr vyráběl ze syrového mléka,
  • současný skyr se vyrábí z odstředěného pasterovaného kravského mléka.

Chuťově je skyr podobný jogurtu řeckého typu. Trochu nakyslý, na jazyku mírně drsný, ale jemný. Od jogurtu se liší způsobem výroby.

K fermentaci se používá jiná kultura ušlechtilých bakterií, a to tak zvaně termofilních, dále kultura probiotická a protektivní mikroorganismus. Po fermentaci je z mléčné hmoty odstředěna syrovátka. Proto má skyr hutnou konzistenci – mléčné sušiny je víc než deset procent. Skyr je bohatý na bílkoviny a vápník, ale při nízkém obsahu tuku a sníženém obsahu mléčných cukrů. Obsažené bakterie se mohou usazovat v zažívacím ústrojí, kde blahodárně oblivňují zažívání.

Skyr lze koupit v mnoha příchutích, jeho cena je na islandské poměry přijatelná.  Od jisté doby se skyr vyrábí i v Česku.

Další islandské speciality

  • Hangikjöt: Typická specialita – uzené jehně
  • Mysingur a mysoustur: Syrovátkové sýry s nízkým obsahem tuku – první se maže a druhý se krájí
  • Flatkokur: Chlebové placky
  • Brennivín: Pálenka z brambor ochucená kmínem, nazývá se také daudi – černá smrt
  • Slátur:  Jídla ze zvířecích vnitřností
  • Hardfiskur: Treska očištěná a vysušená do křehka na vzduchu, pojídá se s máslem a sklenicí mléka nebo piva
  • Lékořicové pastilky

Ilustrační foto: pixabay.com

Další články z rubriky

Štítky: , , , , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.